Wat zijn de kosten van een groendak?

Groendak kosten

De kosten voor een groendak bestaan uit twee delen: aanlegkosten en onderhoudskosten. Afhankelijk van de grootte van uw (gewenste) groendak en de plek waar deze geplaatst moet worden kan dit sterk variëren. Hieronder ligt we de onderdelen verder toe.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Waarom kiezen voor een groendak?

Groendaken zijn populair. Ze sluiten perfect aan bij de hang naar een groene en duurzame leefomgeving. Maar ook de praktische voordelen van een groendak zijn gewild: die isoleert beter en neemt het regenwater beter op dan een traditioneel grijs dak. Groendaken zijn daarnaast ook in trek omdat ze woningen een mooie natuurlijke uitstraling geven, zeker in een stedelijke omgeving waar beton overheerst. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten van een groendak? De specialisten van Groendaktotaal brengen graag voor u in beeld wat een groendak op uw woning of schuur kost.

Groendak kosten

Een groendak brengt letterlijk extra kosten op uw dak

Kosten van een groendak

Houd rekening met extra kosten bovenop het platte dak van uw woning of schuur. En dat in de meest letterlijke zin van het woord: met een groendak krijgt u er een extra dak bij. En een groendak is onderhoudsgevoeliger dan het grijze dak waar het bovenop komt. Gelukkig is dit maar één keer per jaar, daarnaast krijgt u er veel voordelen voor terug, zoals:

  • Een gezonder binnenklimaat minder energieverbruik
  • Een betere opname
  • Afvoer van regenwater

Wat dat betreft gaan de kosten voor de baat uit. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om de kosten van een groendak te beperken, zoals u hierna kunt lezen.

Aanlegkosten van een groendak

Een groendak is eigenlijk een verzamelterm voor alle daken die zijn samengesteld uit plantaardig materiaal. Door allerlei plantensoorten met elkaar te combineren kunt u op uw huis of schuur een complete daktuin creëren. De aanlegkosten van een groendak variëren namelijk van zo’n €35 per vierkante meter voor een sedumdak tot ongeveer €70 per vierkante meter voor een intensief begroeide daktuin.

Aanlegkosten groendak

Onderhoudskoten van uw groendak

Onderhoudskosten groendak

Groendaken verschillen niet alleen in aanlegkosten, maar ook in onderhoudskosten. Een daktuin met diverse plantensoorten moet u ook echt als een tuin onderhouden. Planten die het niet goed doen zult u moeten vervangen, ziekten (zoals bladluis) moeten worden bestreden en daarnaast is er het nodige snoeiwerk. Maar al met al vallen de onderhoudskosten nog mee. Met een sedumdak van Groendaktotaal heeft u aan de planten zelf nauwelijks werk. De sedummatten die wij leveren zijn op het moment van plaatsing op uw dak al voor 90% dichtgegroeid. De mat blijft mooi compact; de sedumplanten groeien gelijkmatig met elkaar op en bereiken daarbij maar een beperkte hoogte.

Ook al hebben vetplantjes maar weinig verzorging nodig, ook op een sedumdak moet u ongeveer eenmaal per jaar de afvoer van regenwater controleren en indien nodig planten(resten) verwijderen. En ook tussen vetplantjes kan onkruid groeien. Verwijder dat onkruid regelmatig. Hiermee voorkomt u dat de wortels van bepaalde soorten onkruid de waterdichte onderlaag van uw sedumdak beschadigen. Wist u trouwens dat een groendak uw bestaande dak eronder zo goed beschermt, dat dit dak hierdoor twee keer zolang meegaat? De begroeiing van het groendak beschermt uw onderliggende dakbedekkingsmateriaal (zoals bitumen) tegen de schadelijke inwerking van de ultraviolette straling (UV-straling) van de zon. Met een groendak bespaart u dus op de onderhouds- en vervangingskosten van uw onderdak.

Kosten besparen door uw groendak zelf aan te leggen?

U kunt de aanlegkosten van een groendak beperken door de sedummatten of sedumcassettes zelf te plaatsen. Sedummatten kunt u niet zomaar direct op uw bestaande dak leggen, sedumcassettes wel.. Een groendak wordt alleen een succes wanneer er tussen uw bestaande dak en de vegetatielaag achtereenvolgens eerst een beschermlaag, een drainagelaag en een substraatlaag wordt aangelegd. De afstemming tussen deze lagen luistert zo nauw, dat enige deskundigheid bij de aanleg ervan geen overbodige luxe is. Zo moet het sedum goed wortel kunnen schieten in het substraat en in die laag ook voldoende voeding, water en zuurstof krijgen. De drainagelaag moet het water goed afvoeren. Een deskundige aanleg van alle lagen maakt de kans groter dat uw sedumdak succesvol en duurzaam functioneert. Hierdoor bespaart u op termijn onderhouds- en vervangingskosten.

Wilt u meer weten over de kosten van een groendak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!

Groendak deskundig laten aanleggen