
Extensief groendak
Groendaken zijn de laatste tijd erg in trek. En dat is gelet op hun voordelen niet zo vreemd. Een groendak isoleert goed, reguleert de afvoer van regenwater, vergroent de omgeving en zuivert de lucht. Door uw bestaande grijze dak te vervangen voor een groendak sluit u perfect aan bij de actuele hang naar meer duurzaamheid.
Maar aan welk groendak denkt u eigenlijk? Groendaken bestaan er in vele maten en soorten. Het belangrijkste verschil is die tussen intensieve groendaken en extensieve groendaken. Een intensief groendak lijkt nog het meest op een ‘gewone’ tuin. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua kosten en onderhoud. Bij een extensief groendak moet u denken aan kant- en klare vegetatiematten die u op uw dak uit kunt rollen. Zoals de sedummat: een mat met verschillende soorten vetplanten.
Hierna zoomen we in op het extensieve groendak en laten we het intensieve groendak buiten beschouwing. Hoewel een extensief groendak relatief eenvoudig kan worden aangelegd, komt er bij die aanleg wel het nodige kijken. Zo moet u op uw bestaande grijze dak eerst een beschermlaag, een drainagelaag, een filtervlies en een substraatlaag aanbrengen alvorens u er een vegetatiemat met vetplanten, mossen en/of kruiden op kunt uitrollen. De voorbereiding en opbouw van uw extensieve groendak luistert nauw. Het is daarom het overwegen waard om de aanleg van een extensief groendak uit te besteden aan Groendaktotaal, uw specialist en partner in sedumdaken.
Soorten extensieve groendaken
Het belangrijkste kenmerk van een extensief groendak is dat zo’n dak zowel qua aanleg als onderhoud arbeidsextensief is. Het type vegetatie (sedum, mossen, kruiden of grassen) gedijt in alle weersomstandigheden goed en heeft maar weinig water nodig. Het laatste voordeel is vooral van toepassing op een sedumdak. Een sedumdak is een extensief groendak waarvan de vegetatie geheel uit vetplanten bestaat. De leerachtige bladeren van vetplanten houden het water erg goed vast en beschermen de plant tegen grote temperatuurverschillen. Water geven is alleen nodig in periodes van grote droogte.
Wanneer er een goede beschermlaag, drainagelaag, filtervlies en substraatlaag onder het sedum zit en de regenwaterafvoer goed functioneert, heeft u nauwelijks omkijken naar een sedumdak. Bemesten één keer per jaar.
Gewicht van een extensief groendak
Een specifiek voordeel van een extensief groendak zoals een sedumdak is het relatief lage gewicht. U kunt een sedumdak inclusief de onderliggende beschermlaag, drainagelaag en substraatlaag daarom meestal direct op uw bestaande grijze dak aanleggen. Versteviging of verzwaring van de onderliggende dakconstructie is niet nodig. De meeste daken kunnen het gewicht van een sedumpakket namelijk prima aan. De dikte en de hoeveelheid opgenomen vocht bepalen het gewicht van een sedumdak. Per centimeter laagdikte weegt een sedumdak ongeveer 13 tot 15 kilogram per vierkante meter. Dat is het gewicht van de substraatlaag en de beplanting samen. Om het gewicht van drie soorten extensieve groendaken in te schatten kunt u de volgende vuistregels hanteren:
- groendak met sedummatten: 70 kilogram per m2
- groendak met sedumcassettes: 70 kilogram per m2
- groendak met een mix van sedum, gras en kruiden: 80 m2. Deze vuistregels gelden voor een met regenwater verzadigde vegetatielaag, dus inclusief het gewicht van het opgenomen vocht.
Kosten van een extensief groendak
De aanlegkosten van een sedumdak bedragen ongeveer €60 per vierkante meter. Met een sedumdak van Groendaktotaal heeft u aan de planten zelf nauwelijks werk en daarmee bespaart u zowel op de aanleg- als onderhoudskosten. Onze sedummatten zijn op het moment van plaatsing op uw dak al voor 90% dichtgegroeid. De mat blijft mooi compact; de sedumplanten groeien gelijkmatig met elkaar op en bereiken daarbij maar een beperkte hoogte.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!