Kan dat?

Een sedumdak in de schaduw

Een sedumdak kan ook goed groeien op plekken met veel schaduw. Sedumplantjes hebben niet veel zon nodig om te leven. Dus zelfs als een dak niet veel zon krijgt, zoals in de stad, kan een sedumdak er toch goed zijn. Dit maakt sedumdaken handig voor veel verschillende plaatsen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Flexibiliteit van sedumdaken

Een groendak functioneert het beste op een plat dak in de zon. Op een schuin dak loopt het water weg, waardoor de vegetatie kan uitdrogen. En in de schaduw blijft de vegetatie te lang nat, omdat het vocht onvoldoende uitdampt. Maar in tegenstelling tot mossen, kruiden en gras hebben sedumplanten bijna geen water nodig. Daarom kunt u met sedum ook op een schuin dak goed uit de voeten en hoeft ook schaduw geen probleem te zijn.

Bovendien zijn er bepaalde soorten sedum die weinig zon nodig hebben en dus goed tegen schaduw kunnen. Uiteraard zullen de bloemen minder uitbundig bloeien aangezien elke bloem zonlicht nodig heeft om te bloeien.

U kunt een sedumdak op verschillende manier samenstellen. In de eerste plaats bestaan er heel veel soorten sedum. Maar u kunt op een groendak ook een mix van sedumplantjes, mossen, kruiden en grassen aanleggen. Ligt uw dak niet in de volle zon, maar relatief vaak in de schaduw? Laat u dan adviseren door de experts van Groendaktotaal over de beste vegetatie voor uw groendak.

Vrijblijvend adviesgesprek
Sedumdak in de schaduw

Waarom hebben (de meeste) sedumplanten zonlicht nodig?

Sedumplanten (vetplanten) nemen evenals andere planten koolstofdioxide (CO2) uit de omgevingslucht op. Dat doen ze via de huidmondjes in hun bladeren. Die staan alleen ’s nachts open om CO2 om te zetten in appelzuren. Overdag blijven de huidmondjes dicht en worden de appelzuren met behulp van zonlicht weer afgebroken. Dit zonlicht hebben sedumplanten evenals andere planten ook nodig voor fotosynthese. Het resultaat van deze chemische reactie is de productie van zuurstof en glucose. Een deel van het zuurstof komt via de huidmondjes weer in de buitenlucht terecht. Zodat mensen en dieren ook voldoende zuurstof hebben.

Sedum heeft dus relatief veel zonlicht nodig: voor het proces van fotosynthese én voor de afbraak van appelzuren. Zonlicht is dus de energiebron voor beide processen. Via hun bladgroenkorrels nemen de sedumplanten het zonlicht in hun bladeren op.

Sedumdak schaduw

Wat gebeurt er wanneer sedumplaten (te) weinig zonlicht krijgen?

Groendak schaduw

Vetplanten (sedum) die te weinig licht krijgen kunnen verzwakken en sterven. Krijgen ze onvoldoende licht, dan hebben ze de neiging om zichzelf in de richting van de lichtbron te gaan uitrekken. Dit noemen we etiolering. Een geëtioleerde vetplant ziet er langbenig uit. Ook zitten de bladeren verder uit elkaar. Bij vetplanten die u binnen heeft staan kunt u etiolering met behulp van kunstlicht eenvoudig corrigeren.

Sommige soorten sedum gedijen juist beter bij minder zonlicht. Dit zijn de groene soorten zoals Aloë, Gasterias en Haworthias. Die zijn om die reden vooral geschikt om binnen neer te zetten. Voor een groendak heeft u soorten nodig die ook bij veel zonlicht goed functioneren. Maar wanneer uw groendak een groot deel van de dag in de schaduw staat, kunt u die beter bekleden met sedum dat minder zonlicht nodig heeft.