• groendak-totaal-008
  • groendak-totaal-006
  • groendak-totaal-005
  • groendak-totaal-007
  • Home
  • Een Sedumdak in de Schaduw

Een Sedumdak in de Schaduw

Een groendak functioneert het beste op een plat dak in de zon. Op een schuin dak loopt het water weg, waardoor de vegetatie kan uitdrogen. En in de schaduw blijft de vegetatie te lang nat, omdat het vocht onvoldoende uitdampt.

In principe geldt ook voor een sedumdak dat die het beste in de volle zon kan liggen. Maar in tegenstelling tot mossen, kruiden en gras hebben sedumplanten (vetplanten) bijna geen water nodig. Daarom kunt u met sedum ook op een schuin dak goed uit de voeten en hoeft ook schaduw geen probleem te zijn. Bovendien zijn er bepaalde soorten sedum die weinig zon nodig hebben en dus goed tegen schaduw kunnen. Uiteraard zullen de bloemen minder uitbundig bloeien aangezien elke bloem zonlicht nodig heeft om te bloeien.

U kunt een sedumdak op verschillende manier samenstellen. In de eerste plaats bestaan er heel veel soorten sedum. Maar u kunt op een groendak ook een mix van sedumplantjes, mossen, kruiden en grassen aanleggen. Ligt uw dak niet in de volle zon, maar relatief vaak in de schaduw? Laat u dan adviseren door de experts van Groendaktotaal over de beste vegetatie voor uw groendak. Wij bespreken graag met u naar de mogelijkheden voor een groendak.

Waarom hebben sedumplanten zonlicht nodig?

Sedumplanten (vetplanten) nemen evenals andere planten koolstofdioxide (CO2) uit de omgevingslucht op. Dat doen ze via de huidmondjes in hun bladeren. Die staan alleen ’s nachts open om CO2 om te zetten in appelzuren. Overdag blijven de huidmondjes dicht en worden de appelzuren met behulp van zonlicht weer afgebroken. Dit zonlicht hebben sedumplanten evenals andere planten ook nodig voor fotosynthese. Dat is het proces waarbij planten het water uit de bodem (dat via de wortels naar hun bladeren wordt aangevoerd) laten reageren met CO2. Het resultaat van deze chemische reactie is de productie van zuurstof en glucose. Dit zijn voedingsstoffen die planten zelf nodig hebben. Een deel van het zuurstof komt via de huidmondjes weer in de buitenlucht terecht. Zodat mensen en dieren ook voldoende zuurstof hebben.

Een Sedumdak in de Schaduw

Sedum heeft dus relatief veel zonlicht nodig: voor het proces van fotosynthese én voor de afbraak van appelzuren. Zonlicht is dus de energiebron voor beide processen. Via hun bladgroenkorrels nemen de sedumplanten het zonlicht in hun bladeren op. Op deze manier regelen ze de energievoorziening voor de genoemde processen. Sedumplanten zijn dus groene fabriekjes die CO2 afbreken en omzetten in zuurstof. Met een sedumdak levert u daarom een bijdrage aan de verduurzaming van de leefomgeving.

Offerte aanvragen  

Wat gebeurt er wanneer sedumplanten te weinig zonlicht krijgen?

Vetplanten (sedum) die te weinig licht krijgen kunnen verzwakken en sterven. Krijgen ze onvoldoende licht, dan hebben ze de neiging om zichzelf in de richting van de lichtbron te gaan uitrekken. Dit noemen we etiolering. Een geëtioleerde vetplant ziet er langbenig uit. Ook zitten de bladeren verder uit elkaar. Bij vetplanten die u binnen heeft staan kunt u etiolering met behulp van kunstlicht eenvoudig corrigeren.

Overigens kunnen sedumplanten ook te veel zonlicht krijgen. Ze kunnen dan verbranden. Vetplanten die te lang aan sterk zonlicht blootstaan, krijgen donkere of verbleekte vlekken op hun bladeren.

Sommige soorten sedum gedijen juist beter bij minder zonlicht. Dit zijn de groene soorten zoals Aloë, Gasterias en Haworthias. Die zijn om die reden vooral geschikt om binnen neer te zetten. Voor een groendak heeft u soorten nodig die ook bij veel zonlicht goed functioneren. Maar wanneer uw groendak een groot deel van de dag in de schaduw staat, kunt u die beter bekleden met sedum dat minder zonlicht nodig heeft. Vraag advies aan een in sedumdaken gespecialiseerd bedrijf (zoals Groendaktotaal) over de soorten sedum die het beste bij de situering van uw groendak passen.

Meer weten?

Wij leveren degelijke, veilige en kwalitatief hoogwaardige oplossingen. Wij geven in onze offertes altijd vaste prijzen af zonder stelposten. Hierdoor geen verrassingen achteraf of tussentijds.

Waarom Groendaktotaal?

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Vakbekwaam dak- en gevelbegroeiing
  • Voor alle soorten daken een goede oplossing
  • Een goede partner voor totale dakrenovatie
  • De klant staat centraal
  • Groendaktotaal, het adres voor een groendak, sedumdak, sedum dakbedekking of sedummatten

Contactgegevens

Groendaktotaal
Schippersweg 2
7448 RT Haarle
info@groendaktotaal.nl