
Details van een groendak
Iedereen met een klein beetje handigheid kan zelf een groendak op zijn woning of schuur aanleggen. Daarvoor zijn niet persé groene vingers nodig. En al helemaal geen twee rechterhanden. Maar wat wél nodig is om met succes uw eigen groendak te maken, is een gedegen voorbereiding. Dat succes zit vooral in details waarvan u op de hoogte moet zijn om te voorkomen dat uw groendak een teleurstelling wordt.
Uitvoeringsdetaillering van groendaken
Het woord detail is misschien wat misleidend. Bij dit woord wordt meestal gedacht aan een kleinigheidje. Maar bij het ontwerp van een gebouw of tuin (zoals een groendak) verwijst het begrip ‘detail’ naar de term ‘uitvoeringsdetaillering’. En dat woord betekent zoveel als de vormgeving of maatvoering van het ontwerp op onderdelen. Denk hierbij aan de kenmerken of bijzonderheden die uw groendak net even iets anders maken dan die van de buren. Bijvoorbeeld omdat uw dak wat schuiner is of wat meer of juist minder gewicht aan kan. Met die ‘details’ moet u in het ontwerp van uw groendak rekening houden om dat ontwerp uitvoerbaar te maken. Deze twee voorbeelden (hellingsgraad en draagvermogen van het dak) zijn niet toevallig gekozen. Dit zijn de twee eerste en belangrijkste details waarmee u in het ontwerp van uw groendak rekening moet houden.
Belangrijkste uitvoeringsdetails: hellingsgraad en draagvermogen
De exacte opbouw en samenstelling van uw groendak moet u nauw afstemmen op de hellingsgraad en het draagvermogen van de onderliggende dakconstructie van uw huis of schuur (ofwel uw onderdak). We zoomen daar in dit artikel verder op in. Hierbij gaan we ervan uit dat u voor een extensief groendak in de vorm van een sedumdak kiest. Dat is een onderhoudsvriendelijk groendak waarvan de vegetatie uit sedum (vetplanten) bestaat en dat op veel soorten onderdaken past; ook op licht uitgevoerde en schuine daken. Intensieve groendaken bestaan uit grassen, struiken en soms zelfs bomen die een veel dikkere voedingsbodem hebben dan een sedumdak en daarom zo zwaar zijn, dat het onderdak aan speciale eisen moet voldoen. Het gemiddelde dak van een woning of schuur is meestal niet zonder aanpassingen geschikt voor een intensief groendak, maar meestal gelukkig wel voor een extensief groendak zoals een sedumdak.
Hierna leggen we eerst de algemene opbouw van elk sedumdak uit. Daarna behandelen we diverse uitvoeringsvarianten die rekening houden met de hellingsgraad en het draagvermogen van uw onderdak.
Algemene opbouw van een sedumdak
We gaan ervan uit dat u uw groendak opbouwt op en vanaf een bestaand grijs dak van bijvoorbeeld bitumen. De opbouw van uw groendak bestaat dan uit de volgende lagen:
- dakschermvlies: Op uw bestaande grijze dak zit dakleer om dat dak waterdicht te houden. Dit dakleer reageert op temperatuurschommelingen: bij een temperatuurstijging zet leer uit en bij een temperatuurdaling krimpt het. Door een dakschermvlies bovenop het dakleer aan te leggen, gaat u de natuurlijke reactie van het dakleer op temperatuurschommelingen tegen. Het dakschermvlies vormt hiermee de eerste laag in de onderbouw van uw groendak.
- drainagelaag: De drainagelaag (noppenmat) voert het overtollige water van uw groendak af naar de dakgoot en komt direct bovenop het dakschermvlies.
- wortelwerend filtervlies: De derde laag in de onderbouw van uw groendak is een wortelwerend filtervlies. Dit vlies voorkomt dat uw drainagelaag verstopt raakt met voedingsdeeltjes uit de substraatbodem.
- substraatbodem: Vetplanten kunnen niet zonder voeding. Daarom moet er onder het sedum een zogenoemde substraatlaag komen. Deze laag (tuin)aarde bevat voedingsstoffen, water en zuurstof voor de vetplantjes en zorgt ervoor dat die hun wortels goed in die bodem kunnen verankeren.
- vegetatielaag: De vegetatielaag bestaat uit de planten die u voor de begroeiing en aankleding van uw groendak zelf uitkiest. Zoals de verschillende soorten vetplanten waarmee u uw sedumdak zelf kunt samenstellen.
Uitvoeringsdetaillering van de opbouw
De algemene opbouw van een groendak (sedumdak) zoals hiervoor toegelicht, wordt in de praktijk steeds iets anders uitgevoerd. Die uitvoeringsdetaillering hangt vooral af van de hellingsgraad en het draagvermogen van uw onderdak.
In de onderstaande tabel ziet u enkele belangrijke uitvoeringsdetails staan voor zowel ‘lichte’ als ‘normale’ onderdaken met een verschillende hellingsgraad. Een plat dak heeft een hellingsgraad van maximaal 5°. Een dak met een hellingsgraad boven 5° geldt als een schuin dak.
Mogelijk dat bepaalde termen in de tabel u niet zoveel zeggen. De specialisten van Groendaktotaal helpen u graag verder. Groendaktotaal levert alle materialen voor de opbouw en afwerking van uw groendak, waaronder de diverse soorten sedum voor de vegetatielaag. Zij kunnen de aanleg ook volledig voor u verzorgen.
Hellingsgraad/Draagvermogen | Licht onderdak | Normaal onderdak |
Plat dak (maximaal 5°) |
|
|
Schuin dak: 5° tot 20° |
|
|
Schuin dak: 20° tot 30° |
|
|
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een sedumdak op uw huis en de uitvoeringsdetaillering die op uw onderdak nodig is? Neem contact op met Groendaktotaal voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij maken graag kennis met u!